Inför cupfinalen

Söndagen den 17 maj så går IFK Göteborg upp mot Örebro i svenska cupens final på Gamla Ullevi. Detta är en match som på förhand är glödhet och biljetterna går åt i ett rasande tempo, exempelvis såldes Kommandobryggan slut på drygt ett dygn. Vi förväntar oss ett taggat lag, taggade supportrar och vi förväntar oss framförallt att IFK Göteborg bärgar hem det sjunde cupguldet. Vi satsar för fullt och kommer lägga allt krut på att skapa en magisk stämning på Gamla Ullevi som bokstavligt talat bär fram våra spelare.

Dock har vi beslutat oss för att vi inte kommer att storma planen när matchen är slut och guldet är hemma. Detta beror först och främst på att vi fyra dagar senare ta emot AIK hemma på Gamla Ullevi och springer vi in på planen så kommer gräsmattan bli förstörd, något som vi anser kan ha allt för stor negativ påverkan sportsligt sett och bland sportnyheter i media. Så därför uppmanar vi alla att följa detta direktiv och inte storma planen när guldet är fixat.

Ultras Göteborg
Supras Göteborg
Wisemen

#FullFredag!

Antalet personer som följer vårt kära lag på plats varierar ganska kraftigt till och från, vissa dagar levererar vi som sig bör men den sista tiden har vi tyvärr tenderat att svika på denna front. Vi ställer själva, med all rätt, höga krav på laget att prestera men för att kunna göra detta med riktig gott samvete behöver vi också var och en dra vårt strå till stacken.

Vi är nu mitt uppe i en kortare Allsvensk paus till förmån för landslagsspel men fredag 19/9 klockan 19.00 är det återigen dags för laget med den rätta färgkombinationen på tröjorna att spela. Kamraterna möter Gefle och det finns denna fredag inga ursäkter som är goda nog för att inte finnas på plats på Ullevi och bevittna matchen med egna ögon.

Vi vet själva hur bra vi kan vara när vi gemensamt anstränger oss och sluter upp tillsammans för laget vi älskar så se nu till att planera in dagen, köpa biljetten och sen övertala familjemedlemmar, kompisar och kollegor att göra det samma. Om alla som i dagsläget har biljett ser till att ytterligare en eller två närvarar så är vi snart där. Det blir roligare, bättre stämning och innebär med all säkerhet extra tändvätska för spelarna!

Mot ett fullsatt Gamla Ullevi!

Biljetter till matchen fredag 19 september kl. 19.00 köper du här.

Initiativtagarna bakom uppmaningen har ansträngt sig och här finner du en hemsida med ytterligare info och lite inspiration.

//Supras Göteborg

Europaspel

Efter en inte allt för imponerande vår verkar laget ha hittat någorlunda rätt och med allsvenskans nuvarande skytteligaledare i laget har vi även lyckats göra en del mål och bjudit på lite underhållande lir. Till alla supportrars stora glädje noteras inte framgångarna endast i Allsvenskan utan vårt kära IFK Göteborg avancerar även i europaspelet, senast med en otroligt skön bortaseger med hela 3-0. Med detta i åtanke ser givetvis möjligheterna för fortsatt avancemang – där i så fall portugisiskt motstånd väntar – relativt goda ut. För att inte säga för mycket.

Att spelet har vänt är glädjande för oss alla, vad vi dock inte får glömma är att även vi supportrar har en stor del i att bidra till att framgången fortsätter. Europaspel innebär en tuff matchning av laget och de behöver allt stöd de kan få. Vi är förvisso inte kända för att sälja slut arenor genom förköp men i skrivande stund är 2590 stycken biljetter sålda enligt officiella hemsidan, detta är under all kritik! Ett antal tappra krigare har tagit sig till andra delar av Europa de senaste veckorna och på plats bevittnat framgångarna. Blir det vidare avancemang borde nästa resa till Portugal vara ett givet inslag i den blåvita semestern.

Innan vi blickar dit måste vi dock se till att laget på torsdag fortsatt står upp och för att lyckas med detta behöver de vår hjälp. Vi drömmer om, pratar om och kräver att vi ska få ta oss ut i Europa år efter år. För tillfället är det en verklighet. En verklighet som med vårt stöd kan bli en del av vardagen även under resterande delar av sommaren samt inledningen av hösten. Att då ha sålt 2590 biljetter är skamligt. En nolla bakom den siffran kanske är önsketänkande men det borde ligga närmre till hands en dagens siffra.

På torsdag spelar Kamraterna för vidare avancemang i Europa, vad som väntar vid avancemang är något vi drömmer om dagligen, se nu till att det blir verklighet! Slut upp för laget på torsdag och se till att vi definitivt tar oss vidare och fortsatt får visa andra delar av Europa vilka färger som är de vackraste.

Biljetter till matchen köper du här.

//Supras Göteborg

”KU 2015” – nästa steg för den blåvita supporterkulturen?

Under gårdagskvällen hölls ett öppet supportermöte på Gamla Ullevi, i syfte att kickstarta en målmedveten och systematisk utveckling av den blåvita supporterkulturen. Här redovisar vi resultatet av mötet.

Vid mötet, som höll på i tre timmar, närvarade 56 änglar. Det hade föregåtts av ett ”förmöte” tidigare i vår, samt en helt öppen inbjudan – alla som ville fick komma. Mötet leddes av SLO-Almgren med benägen hjälp av en panel, bestående av supportrar med särskild kompetens på vissa sakfrågor (se bifogade anteckningar nedan).

Efter en inledande tillbakablick där erfarenheter drogs från de senaste femton årens blåvita supportermiljö, exempelvis arbetet med Kamratunionen, samt en diskussion om nuläge och förbättringsområden, adresserades frågan om hur vi ska kunna förverkliga alla idéer. Det är trots allt där den grundläggande utmaningen ligger: vem ska göra jobbet? Hur ska vi rekrytera fler som vill hjälpa till? Hur ska vi kunna organisera oss, systematisera arbetet, se till att vi prioriterar mellan uppgifterna och samordnar alla de krafter som finns där ute?

Beslut: projekt KU 2015

Diskussionen mynnade ut i följande beslut:

Ett projekt ska startas under arbetsnamnet ”KU 2015” – en utveckling och grundläggande omorganisering av den gamla Kamratunionen. Projektet ska riktas mot en tydlig målbild, som ska ha uppnåtts då vi summerar säsongen 2015. Det ska få en funktionell och flexibel organisation, som tillåter samordning av redan befintliga supporteraktörer såväl som aktiv rekrytering av nya engagerade krafter. Det sista är särskilt viktigt: det måste bli lättare att som enskild supporter, ännu inte organiserad men ambitiös och arbetsvillig, att hitta sätt att bidra.

För att starta upp formerades en tillfällig styrgrupp, med följande uppgifter från mötet:

  • Ta fram förslag på projektorganisation.
  • Ta fram förslag på syftesformulering samt en övergripande målsättning för projektet.
  • Ta fram ett utkast till förslag på mätbara delmål samt tidsplan för avstämning.
  • Ta fram en webbaserad plattform som både möjliggör aktivt arbete och kan fungera som en samlingsplats för en aktiv och bred blåvit supporterdebatt.
  • Ta fram former för rekrytering av en ny, fast styrgrupp och eventuella arbetsgrupper.

 

  • Förslagen ska redovisas på webben i slutet på augusti, för att vi efter feedback – eventuellt i samband med ett nytt öppet möte – ska kunna fatta beslut om projektets utformning.

 

Den tillfälliga styrgruppen

Den arbetsgrupp som tar fram förslagen kommer alla att ställa sina platser till förfogande i samband med att förslaget på projektets former presenteras. Uppdraget löper alltså enbart över sommaren.

Den tillfälliga arbetsgruppen består av:

Anders Almgren (sammankallande)
Mikael Andersson
Jonas Berntsson
Sofia Bohlin
Per Gullbransson
Stefan Nielsen
Mathias Schwarz

Tanken är att den tillfälliga styrgruppen ska bestå av tio personer, varav fem är organiserade sedan tidigare och fem helst ska vara ”nya” namn, utan hemmahörighet i någon befintlig supportergruppering. Idén är att hitta en kombination av erfarna, redan organiserade supportrar och ”nya” namn, med friskt engagemang och nytänkande, då vi sätter förslaget på formerna för projektet. För att skapa balans är ambitionen alltså att rekrytera ytterligare tre personer. Denna rekrytering kommer bli en av gruppens första uppgifter. Mer information om detta kommer senare.

Änglar, det finns massor av engagemang, passion, idéer och ambitioner där ute – alltihop resultat av oräkneliga änglars kärlek till IFK Göteborg. Men vi har haft svårt att samordna vår strävan att driva den blåvita supporterkulturen framåt. Vi har saknat tydliga gemensamma mål, ett sätt att organisera oss brett och en kanal för nya krafter att engagera sig.

Om vi vill, så kan vi tillsammans se till att det här projektet blir lösningen på det. Det är dags att ta nästa steg för den blåvita supporterkulturen!

Anteckningarna från mötet: länk

IFK Göteborg flyttar AIK hemma – En supporterfientlig handling

Inför förberedelserna för AIK hemma, söndagen den 3 augusti, har IFK Göteborg skickat in en begäran, med stöd från polismyndigheten i Västra Götalands län och även av Rikspolisstyrelsen, om att få flytta matchen till måndagen den 4 augusti.
Att vilja förlägga en allsvensk toppmatch(nåja, toppmatch rent supportermässigt iallafall), på en vardag istället för en helgdag är inte bara fegt och bakåtsträvande, utan blottar även den egna inkompetensen. Dels som arrangör att inte kunna arrangera en seriematch på en söndag och dels rent marknadsföringsmässigt.
Detta beslut kan inte ses som någonting annat än supporterfientligt!

För bara några veckor sedan så uppmanade tre av de aktivaste supportergrupperna inom Blåvitt(Wisemen, Ultras & Supras) till ett allmänt upprop, där man fastställde nya direktiv bl a för att eliminera stök och bråk i anslutning till arenan. Dessa direktiv är vi övertygade om att även IFK Göteborg har tagit del av, och enligt uppgift gett bra respons på. Direktivens syfte och mål var dels att ena den Blåvita supporterskaran, men även att ge IFK Göteborg utrymme och möjlighet att stå upp för sina supportrar och tillsammans bygga upp något stort inför framtiden! Trots detta så gör nu IFK Göteborg en helomvändning, och väljer att ”straffa” alla supportrar, till förmån för Polismyndighetens önskemål.

Tittar man söderut, som man gärna gör när man skall utvärdera supportersituationen i Sverige, så ser man att t ex Tyskland, där fanatiska fans är vanligt förekommande, lyckas arrangera högriskmatcher på helger, inte minst på lördagar, utan några större problem. Att man då som svensk arrangör inte tycker sig kunna arrangera, en i sammanhanget simpel allsvensk match, på en söndag låter helt befängt.
Man bör inte låta Polismyndigheten avgöra och bestämma när och hur våra matcher skall spelas. Polismyndighetens arbetsuppgift är att upprätthålla ordning i samhället och har en skälig ersättning för att klara av detta. Det dansas redan i dagsläget alldeles för mycket efter Polismyndighetens pipa, när spelprogram skall sättas, och detta är INGET som gynnar varken svensk fotboll eller tillväxten inom supportersverige. Det finns inte heller någon som helst anledning att agera populistiskt och jaga klappar på axeln av moralpredikare genom att gå i täten och komma på egna idéer på hur man kan ”stävja det fruktansvärda supportervåldet vi har i Sverige”.
Vad är viktigast, medias moralpredikares gunst eller sina egna supportrars kärlek? Just nu verkar svaret vara det förstnämnda.

Tilläggas kan göras att det även finns en överenskommelse av SEF(Föreningen Svensk Elitfotboll), om att man skall ha minst tre lediga speldagar inför en Europa Cup-match, vilket både AIK och IFK mycket möjligt kan ha den 7 augusti. Denna överenskommelse har AIK tagit fasta på när man överklagat beslutet till förbundsstyrelsen, men som IFK Göteborg tyvärr fullständigt struntar i.

Det är helt oacceptabelt att man är beredda att äventyra uppladdningen inför Euro League-kval, och i förlängningen ett eventuellt Europa-äventyr, för att säkerhetsapparaten kring IFK´s matcher är inkompetent och oduglig.
Lika oacceptabelt som att låta sina egna supportrar lida för att behaga polis och supporterfientlig media.

Vi hoppas att IFK Göteborg väljer att ändra sitt tankesätt i dessa frågor och omvärderar sin syn gällande vikten av att stå upp för sina Blåvita supportrar! Det är vi som är IFK Göteborg!

Wisemen Göteborg
Ultras Göteborg
Supras Göteborg

Dags att lyfta den blåvita supporterkulturen

Tidigare i vår hölls ett möte på Kamratgården med ca 35 supportrar från olika bakgrund, läktare och ”kategori”. Mötet organiserades efter förberedande diskussioner med flera supportergrupperingar och enskilda supportrar. Här följer en sammanfattning.

Syftet med mötet var att utvärdera dagsläget samt att brainstorma kring vad vi kan göra för att bli ett ännu starkare stöd för IFK Göteborg. Förhoppningen är att vi ska kunna engagera fler i arbetet med den blåvita supporterkulturen samt att redan aktiva parter ska hitta metoder för att arbeta mera samordnat och systematiskt mot gemensamma målsättningar. Ambitionen är att öppna upp arbetet för alla änglar. Därför kommer inbjudan till ett helt öppet möte annonseras i dagarna, med preliminärt datum onsdagen 28 maj på Gamla Ullevi. Håll ögonen öppna!

Nedan följer en sammanfattning av det långa möte som hölls tidigare i vår. Längst ned finns en pdf-länk till de fullständiga minnesanteckningarna – läs selektivt, använd rubrikerna och kolla det ni är intresserade av.

Mötesdeltagare och målsättning

Deltagarna representerade en bred samling supportrar av alla kategorier och med olika hemvist på Gamla Ullevi. På mötet fanns både folk som redan är organiserade i olika läktargrupper eller kring blåvita hemsidor och andra som snarare är enskilda entusiaster som i olika sammanhang visat intresse för att bidra.

Vi diskuterade löst vilka målsättningar vi rimligen kan ha när vi utvecklar den blåvita supporterkulturen. Mötet var överens om att vi redan är starka på många områden, men uttalade en vilja att sträva mot en nivå där vi änglar med gott samvete kan anse att vi är bäst på allt: verbalt och visuellt stöd på läktarna hemma och borta, att synas på stan, att driva på hetsen på nätet och så vidare. För att kunna sträva dit måste vi i ett senare skede formulera mera konkreta och tidsbestämda mål. Här bör dock alla ges utrymme att påverka.

På mötet diskuterades supporterkulturen utifrån en rad perspektiv:

Det verbala stödet

De flesta var överens om att 2013 innebar ett steg framåt, men att vi har långt kvar till 2009 års nivå. Diskussionen kan sammanfattas i följande punkter:

I grunden har vi ett bra utbud av sånger och ramsor.
Det positiva peppandet från capos har blivit mycket bättre de senaste åren. Borde välja fler enkla sånger med en tydligare koppling till matchsituationer.
Samspelet mellan KB och LS behöver bli bättre.
Trumman måste dra ner på tempot.
Vi behöver hitta sätt att tända klacken bättre – för många bidrar inte.
Det visuella stödet

Tifomässigt innebar 2013 ett stort steg framåt både hemma och borta. Mycket positivt med tifon över flera läktare; det har inneburit bredare känsla av delaktighet.

Mer samarbete mellan KB och LS när det gäller tifo/visuellt stöd.
Man bör se över information och rutiner i samband med tifons utförande – många vet inte vad som ska göras. Kanske införa stående rutiner/signaler för att hur saker ska göras?
Uppmuntra fler att ta med en halsduk till Gamla och använda den visuellt.
Fler flaggmålardagar för de yngre; uppmuntra dem att måla egna flaggor, för att lära ut hur man gör.
Tifoinsamling

Konstaterades att det idag är ultras som drar det tunga lasset kring insamlingarna, men att SÄ administrerar Tifofondens konto.

Bör se över vilka som skramlar. Kanske märka upp dem med särskilda kläder?
Redovisa tydligare vad pengarna går till. Reportage som beskriver arbetet!
Bör komma ifrån att man enbart skramlar med hinkar – autogiro! Försök gjordes under 2013 med en LS-tavla, auktioner etc. Mer sånt.
Resor och resande

Det konstaterades att vi har stora följen på bortaplan, men att de främst beror på att lokala exilänglar sluter upp. Resandet från Göteborg är alltjämt begränsat. Mer hype behövs kring resandet – men vad kan göras? Flera tankar vädrades:

Man kan jobba för att informationen om bortaresor ska bli tydligare under hemmamatch; via storbildsskärmar, speakeruppläsning, SÄ kan affischera…
Man kan skapa sektionsbussar – LS-resa etc.
Man kan även jobba för att skapa tryck på västkustresorna – korta och enkla resor, som kan locka förstagångsresenärer (som sedan kan bli bitna).
Pubsamlingar

Diskussionen var spretig med många olika synpunkter om alternativa samlingsplatser. Mötet tycktes landa i att vi bör göra vad vi kan av det vi har – Vasastan har varit bra mot oss och det finns krogar runt omkring som man kan göra mer av. I dagsläget står dock Vasa under renovering och öppnar igen 15 maj. Hur det blir efter det återstår att se. För mer info om diskussionen, se de fullständiga anteckningarna.

Hur bidrar vi till färgen på stan?

Idag är vi klena på att bidra ute på stan. I bästa fall visar vi färgerna under matchdag, ofta knappt ens det. Det är i den innersta kärnan vi måste börja – och det är allas ansvar. De enkla sakerna är viktigast – en pin, en halsduk.

För att hitta drivet att ta plats därute behövs mer sammanhållning, ett tightare ”vi”. Kan odlas genom att vi gör mer saker tillsammans.
Idag har vi sammankomster som Rikets Änglar, Matchtröjans dag och 4-oktoberfirandet – men vi borde ha fler, se till att synas! Två matchtröjans dag? Halsduksmatcher?
Generellt kan det behövas en grupp sammansatt av representanter för de stora aktörerna för att se till att saker och ting blir av. Ofta mycket snack och lite verkstad.

Det blåvita webblandskapet

Styrkan idag är att vi har stor bredd på nätet runt Blåvitt, med flera starka aktörer. Svagheten är att det är relativt spretigt och att ingen samordning förekommer, samt att det genom åren förekommit en hel del interntjafs och påhopp.

Hade varit bra med en samlande sajt, där man kan samla all blåvit webb. Kanske i stil med Visafärg, fast ”neutral”? Talades om att man kan jobba med RSS-flöden.
Kanske borde vi försöka få till ett nytt, levande och helt öppet forum med riktig trådstruktur? Kräver i så fall ambitiös moderering.
För att samordna skulle de starka webbkrafterna kunna sätta upp en egen referensgrupp, för att säkerställa informationsutbyte och samordning av kampanjer och liknande.
Nästa steg – hur går vi vidare?

Efter de sju fokuspunkterna var frågan: hur tar vi nästa steg? En mycket tydlig uppmaning gick ut från flera håll: alla, kliv fram och erbjud er att ta tag i grejerna. Alla måste bidra!

Följande beslöts:

Almgren skriver minnesanteckningar.
Anteckningarna publiceras i syfte att starta en debatt om hur vi kan mobilisera och arbeta framåt – en debatt och ett arbete där alla ska vara välkomna.
Före maj månads utgång ska vi ha hållit ett första öppet möte på ämnet.
Som sagt, i dagarna kommer en inbjudan gå ut till ett öppet möte på Gamla Ullevi den 28 maj klockan 18:00.

Fullständiga anteckningar hittar ni här

Anders Almgren
Supporter Liaison Officer, IFK Göteborg

Upprop till alla Blåvitt-supportar!

Vi kallar till ett gemensamt upprop riktat till alla blåvita supportrar. Tillsammans och gemensamt så har nya direktiv tagits fram av undertecknade supportergrupper. Dessa är att betrakta som ett ställningstagande för en blomstrande och positiv blåvit supporterkultur.

Den senaste tiden har kantats av mörka rubriker och negativa toner rörande oss aktiva fotbollssupportrar. Vi har fört interna diskussioner sinsemellan och beslutat att vi inte kan stå handlingsförlamade inför detta, även om uppgivenheten ibland har känts stor när man följt den absurda debatt som förts i svensk media på alla håll och kanter.
Därför har ett arbete gjorts, där vi har tittat på vad vi som organiserade supportrar kan göra för att bidra till att stilla hetsen och supporterfientligheten som nu råder i Sverige. Även om vi anser att den pågående debatten är oproportionerlig, snedvriden och till stor del oinitierad, så finns det dock ett par saker vi kan bidra med själva, för att påverka till en positivare attityd.
Dessa nya direktiv möjliggör så att IFK Göteborg nu kan satsa än mer på att faktiskt framhäva den positiva supporterkultur som alltid har varit ett faktum hos IFK Göteborg.
Detta tycker vi alla känns väldigt bra, och vi anser att ett samarbete mellan klubben och dess aktiva supportrar är en förutsättning för att uppnå ett hälsosamt läktarklimat.

Följande förhållningsregler har överenskommits:
• Uppstyrd & strukturerad pyroteknikanvändning.
Begränsa bengalbränningarna inne på Gamla Ullevi till ett fåtal ”större” samordnade tifon, där säkerhet, disciplin och sunt förnuft är grundläggande faktorer. Vårdslöshet av tända bengaler kommer ej att tolereras!

• Förbud mot ”bangers” och kastande av föremål.
Förbud mot ”bangers” och kastande av andra föremål, såväl inne på Gamla Ullevi, in mot spelplanen, som i anslutning utanför arenan. Sådana handlingar fyller ingen som helst funktion och är helt bannlysta.

• Inget stök eller bråk inne på, runt om eller på väg till Gamla Ullevi.
Barnfamiljer och vanliga icke-organiserade supportrar skall kunna röra sig fritt och säkert i samband med Blåvitts hemmamatcher, tredje-part får aldrig hamna i kläm. Stök, bråk och rusningar i anslutning till arenan bidrar enbart till att spela media i händerna och ger alla de som propagerar för ett integritetskränkande och orättsäkert samhälle vatten på sin kvarn, och är inget som gynnar varken IFK Göteborg eller våra supportrar.
Gästande bortafans och framför allt ordningsmakt ombedes att respektera detta och hålla låg profil och ej agera provocerande i anslutning till Gamla Ullevi.

Vi uppmanar härmed alla Blåvita supportrar att ha dessa punkter i åtanke i framtiden, och undertecknade parter kommer alla att arbeta aktivt för att upprätthålla dessa förhållningsregler till 100%.

Mot en enad BLÅVIT supporterkultur!
Wisemen Göteborg
Ultras Göteborg
Supras Göteborg