IFK Göteborg flyttar AIK hemma – En supporterfientlig handling

Inför förberedelserna för AIK hemma, söndagen den 3 augusti, har IFK Göteborg skickat in en begäran, med stöd från polismyndigheten i Västra Götalands län och även av Rikspolisstyrelsen, om att få flytta matchen till måndagen den 4 augusti.
Att vilja förlägga en allsvensk toppmatch(nåja, toppmatch rent supportermässigt iallafall), på en vardag istället för en helgdag är inte bara fegt och bakåtsträvande, utan blottar även den egna inkompetensen. Dels som arrangör att inte kunna arrangera en seriematch på en söndag och dels rent marknadsföringsmässigt.
Detta beslut kan inte ses som någonting annat än supporterfientligt!

För bara några veckor sedan så uppmanade tre av de aktivaste supportergrupperna inom Blåvitt(Wisemen, Ultras & Supras) till ett allmänt upprop, där man fastställde nya direktiv bl a för att eliminera stök och bråk i anslutning till arenan. Dessa direktiv är vi övertygade om att även IFK Göteborg har tagit del av, och enligt uppgift gett bra respons på. Direktivens syfte och mål var dels att ena den Blåvita supporterskaran, men även att ge IFK Göteborg utrymme och möjlighet att stå upp för sina supportrar och tillsammans bygga upp något stort inför framtiden! Trots detta så gör nu IFK Göteborg en helomvändning, och väljer att ”straffa” alla supportrar, till förmån för Polismyndighetens önskemål.

Tittar man söderut, som man gärna gör när man skall utvärdera supportersituationen i Sverige, så ser man att t ex Tyskland, där fanatiska fans är vanligt förekommande, lyckas arrangera högriskmatcher på helger, inte minst på lördagar, utan några större problem. Att man då som svensk arrangör inte tycker sig kunna arrangera, en i sammanhanget simpel allsvensk match, på en söndag låter helt befängt.
Man bör inte låta Polismyndigheten avgöra och bestämma när och hur våra matcher skall spelas. Polismyndighetens arbetsuppgift är att upprätthålla ordning i samhället och har en skälig ersättning för att klara av detta. Det dansas redan i dagsläget alldeles för mycket efter Polismyndighetens pipa, när spelprogram skall sättas, och detta är INGET som gynnar varken svensk fotboll eller tillväxten inom supportersverige. Det finns inte heller någon som helst anledning att agera populistiskt och jaga klappar på axeln av moralpredikare genom att gå i täten och komma på egna idéer på hur man kan ”stävja det fruktansvärda supportervåldet vi har i Sverige”.
Vad är viktigast, medias moralpredikares gunst eller sina egna supportrars kärlek? Just nu verkar svaret vara det förstnämnda.

Tilläggas kan göras att det även finns en överenskommelse av SEF(Föreningen Svensk Elitfotboll), om att man skall ha minst tre lediga speldagar inför en Europa Cup-match, vilket både AIK och IFK mycket möjligt kan ha den 7 augusti. Denna överenskommelse har AIK tagit fasta på när man överklagat beslutet till förbundsstyrelsen, men som IFK Göteborg tyvärr fullständigt struntar i.

Det är helt oacceptabelt att man är beredda att äventyra uppladdningen inför Euro League-kval, och i förlängningen ett eventuellt Europa-äventyr, för att säkerhetsapparaten kring IFK´s matcher är inkompetent och oduglig.
Lika oacceptabelt som att låta sina egna supportrar lida för att behaga polis och supporterfientlig media.

Vi hoppas att IFK Göteborg väljer att ändra sitt tankesätt i dessa frågor och omvärderar sin syn gällande vikten av att stå upp för sina Blåvita supportrar! Det är vi som är IFK Göteborg!

Wisemen Göteborg
Ultras Göteborg
Supras Göteborg