Ordningsvakter i trappan

Som de flesta vet valde Ultras i senaste matchen mot Häcken att lämna läktaren eftersom det stod ordningsvakter i gångarna, en aktion som även vi valde att ställa oss bakom genom att lämna vår vanliga plats och ta ned flaggor samt banderoll. Läs mer här

Som svar på detta gick IFK Göteborg i tisdags ut med vad man kallar ett ”Förtydligande angående utrymningsvägar” där man meddelar att man har för avsikt att fortsatt låta beväpnade vakter se till att gångarna hålls fria från folk under resterande delen av säsongen. Enligt klubben känner man sig tvingade att vidta denna åtgärd efter påtryckningar från räddningstjänsten.

Vi ställer oss först och främst frågande till hur föreningen resonerar när man anser att bästa lösningen på detta problem är att låta vakter med batong och handfängsel få i uppgift att ”hålla rent”. Ett problem som alltså utgörs av att folk av misstag eller bristande information står i gångarna eller mer vanligt, bara råkar ha ett ben på det gul markerade området. En mer provokativ lösning är svår att tänka sig. Vi tror att vi supportrar själva klarar av att hålla gångarna rena genom att informera folk på läktaren om det faktum att gångarna behöver hållas rena för allas säkerhet. Anser klubben att det behövs personal i gångarna finns det betydligt bättre alternativ än ordningsvakter som inte sällan bjuder på ett ganska otrevligt bemötande. Vi ställer oss också frågande till hur fullt utrustade ordningsvakter, inte sällan storväxta och placerade mitt i gångarna, kan utgöra en mindre säkerhetsrisk än en fot som sticker ut. ”Lösningen” är inte på något sätt i proportion till den påstådda problematik som lyfts fram och argumenten bakom faller på sin egen rimlighet.

IFK Göteborg har trots förslag på en alternativ lösning valt att fullständigt ignorera såväl detta förslag som den kritik som riktats mot beslutet från en stor mängd supportrar. Vi är djupt upprörda över den ignorans klubben visar gentemot sina supportrar. Upplever man att det finns problem på läktaren som behöver lösas tycket vi att en lösning bör sökas genom öppen dialog och i samråd med de personer som berörs av besluten. Att agera utan att ta någon som helst hänsyn till alla de åsikter som framförts från supportrarna i denna fråga är ett storts steg åt fel håll. Det riskerar också att skada den redan sargade relation som råder mellan några av de mer aktiva grupperna på läktaren och IFK:s säkerhetsavdelning.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen, det är vi supportrar som utgör ryggraden i svensk fotboll och gör det till något värt att nämna. Att på detta sätt aktivt motarbeta de personer som årligen lägger ner tusentals kronor och en otrolig massa tid på att skapa en positiv atmosfär kring laget och föreningen är fullständigt oacceptabelt. Att många beslutsfattar inte tar någon hänsyn till våra känslor för sporten har vi förstått. Frågan kvarstår dock. Formulerad på ett för klubben kanske mer lättförståeligt sätt: Hur kan man motarbete de personer som får verksamheten att gå runt genom att köpa årskort år efter år och besöka matcher oavsett väderlek, tid på dygnet eller andra omständigheter?

Vi i Supras Göteborg accepterar inte klubbens beslut att låta ordningsvakter hålla gångarna rena och är helt oförstående till hur man på detta sätt kan fatta beslut som i slutändan rör oss supportrar utan att överhuvudtaget ta hänsyn till våra åsikter. Vi är många som minns händelserna i samband med matchen mot Basel för ett par år sedan där ordningsvakterna agerande resulterande i en situation ingen vill se igen. Vi hoppas därför att klubben tänker om och lyssnar på de åsikter som lyfts fram och på detta sätt når en lösning som kan accepteras av alla.

Skulle klubben fortsatt ignorerar våra åsikter i matchen mot Elfsborg kommer vi, precis som Ultras Göteborg, att genomföra en manifestation som innebär att vi lämnar läktaren, tar ned banderoll och flaggor och ställer oss i gångarna under läktaren. Vi hoppas givetvis att folk tar del i denna manifestation och lämnar läktaren för att på ett lugnt och samlat sätt visa sina åsikter. Vill man inte följa detta exempel har vi full respekt för detta och har man några funderingar eller frågor är man självklart välkommen att ta kontakt med oss på läktaren.

Vi hoppas att klubben ger oss möjligheten att stötta vårt lag i den guldstrid vi i och med vinsten mot Häcken fortsatt har möjlighet att delta i och inte tvingar oss till denna manifestation. Vi önskar inget hellre än en bra stämning på läktaren och en god atmosfär i övrigt men känner oss helt enkelt tvingade att vidta vissa åtgärder för att visa vad vi tycker och sätta ned foten mot den behandling klubben utsätter oss för.

// Supras Göteborg